Binnenstadsvisie Groningen verder besproken

Groningen 09-02-2016

Nachtgenoten,

Afgelopen middag/avond een bezoekje gebracht aan het Stadhuis Gemeente Groningen bij de raadscommissie B&V over de nieuwe binnenstadsvisie 050. Op veel punten een prima plan. Naast wel/geen bussen op de Grote Markt en de bereikbaarheid van het plein werden er ook andere (belangrijke) onderwerpen besproken. Ikzelf was (natuurlijk) met name benieuwd in hoeverre er rekening wordt gehouden met de N8 in deze nieuwe 050 binnenstads-visie. Dit is/was niet/nauwelijks terug te vinden in het plan. In het visie-plan staat ook dat er meer ruimte komt voor wonen in het centrum (uitgaansgebied) van de stad. Naast de 20.000 mensen die nu in de binnenstad wonen moeten er dus nog meer bij volgens de visie. In mijn ogen betekend dit dat de “woondruk” mogelijk kan gaan leiden tot meer “klachten” wat weer kan resulteren in meer “regels” voor de horeca en evenementen in de stad. (niet meteen, maar over een paar jaar). Dit heeft in vele steden in de wereld al geleid tot het sterk inperken van het nachtleven/bands/DJ’s aldaar. (bv. Amsterdam, London, Barcelona)
Als de nieuwe huizen/bewoners er zijn is er namelijk geen weg meer terug.
(de insprekende voorzitter van de horecabond Noord-Nederland was (in mijn ogen gek genoeg) wel blij met de woonplannen en voorzag geen problemen…) Ik hoop hoe dan ook op een bruisende binnen(N8)stad. Ook over 20 jaar en langer.

In mijn ambtstermijn heb ik steden in Europa bezocht en mogen spreken op enkele panels over nachtleven in de EU beschouwd.

In Barcelona ontmoette ik de mensen van Music Venue Trust. Een organisatie die zich in Londen inzet voor een betere live muziek-cultuur in de kroegen van een stad. De vele plekken waar vroeger live muziek te horen was zijn drastisch gekelderd. De plekken waar vroeger de Beatles optraden zijn niet meer. Zonder de Beatles was Engeland een groot stuk economie verloren. Nu het stadshart van London vol gebouwd is en de grond steeds duurder wordt moeten uiteindelijk de plekken wijken waar het gebeurd in een binnenstad. Dit is in Engeland gebeurd op grote schaal in een stad als London. Het resultaat is dat de burgemeester een “task force” in het leven riep om het klimaat weer te verbeteren. Zaaleigenaren die live muziek/optredens ten gehore brengen kunnen een subsidie krijgen voor de activiteit. Natuurlijk zal dit in Groningen niet meteen zo’n vaart gaan lopen als in London het geval is. Natuurlijk is Groningen niet met London te vergelijken in schaal. Wel zijn er principes die (soms helaas) overal gelden. Wie betaald, Bepaald.
Het is goed voor de Groninger nacht om hier vast over na te denken en mee te nemen in het woonplan en te leren van andere (nacht)stedelijke voorbeelden om ons heen.

Een nachterstandsgebied moet ten zeerste voorkomen worden in Groningen en het is goed deze gedachte in de nieuwe binnenstadsvisie duidelijk mee te nemen.

 

fontein

Ook waren er een paar 050-partijen met vragen over de “stadsfontein”. Na 2 jaar onderzoeken moet er nu nog meer onderzocht worden was het verhaal. Volgens de verantwoordelijk wethouder gaat de fontein op de Grote Markt er komen. Goed nieuws natuurlijk!  Nu is de grote vraag hoe? Dat werd helaas (nog) niet duidelijk.
Ikzelf  ben voor een fontein gemaakt door Groninger kunstenaars/architecten met keuze voor het ontwerp door de Groningers zelf…

(Schreef laatst nog een aanbeveling aan de beslissers, die je kunt vinden op mijn N8site)
http://www.groningernachtwacht.nl/…/binnenstadsvisie-met-f…/

Vlak voor de vergadering werden mij door de lokale zender OOG Radio & Televisie nog wat vragen gesteld over de fontein. (zie de YouTube onder deze post)

Hoe dan ook… Dat er een fontein er gaat komen lijkt zeker.

En dat is heel goed nieuws voor de toekomstige mooie/gezellige (N8)binnenstad 050!

Fijne N8 !

 

Chris Garrit